Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Κάστρο τζαμί στην Κούβα Uncategorized

Ερντογαν Κάστρο

Την ανοικοδόμηση τζαμιού στην Κούβα πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αβάνα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, όπου συνομίλησε με τον ομόλογο του Ραούλ Κάστρο.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ζήτησε την έγκριση του Κουβανού προέδρου για την ανέγερση του χώρου λατρείας στην πρωτεύουσα της Κούβας ή σε κάποιο άλλο μέρος, ο οποίος θα σχεδιαστεί με βάση ένα τζαμί της συνοικίας Ορτακόι στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, επίσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι αντίστοιχο κατασκευαστικό πρόγραμμα θα διεκπεραιωθεί στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ποια ήταν η αντίδραση του Κάστρο.

Η επιθυμία του Ερντογάν να ανοικοδομηθεί το τζαμί στην Αβάνα, πιθανώς, συνδέεται με παλαιότερους ισχυρισμούς του ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική κατά τον 12ο αιώνα, πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για την παραμονή του στην προεδρική κατοικία μισό χρόνο τουλάχιστον μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Οπως σχολίασε ο Γκιουλ σε ανακοίνωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, η παραμονή του στην έπαυλη Χουμπέρ οφείλεται σε «καθυστέρηση των επισκευών στη νέα του οικία» και τόνισε ότι καλύπτει μόνος του όλα τα έξοδα. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γκιουλ έχει έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν και γι’ αυτό το λόγο δεν επανεντάχθηκε στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.