Τρίτο γύρο επαφών αρχίζουν την Κυριακή ΗΠΑ και Κούβα Uncategorized

ηπα

Τρίτο γύρο διμερών επαφών με στόχο την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους θα έχουν την Κυριακή Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτα Γιάκομπσον θα μεταβεί στην Αβάνα για περαιτέρω συνομιλίες με αντικείμενο το άνοιγμα πρεσβειών και την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων. Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων έγινε τον Ιανουάριο, στην Αβάνα, και ο δεύτερος στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο. Μετά τις επαφές του Φεβρουαρίου, και οι δυο πλευρές διαμήνυσαν πως έγινε σημαντική πρόοδος, όμως δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις.

Έως τώρα έχει γίνει μια σειρά κινήσεων καλής θέλησης, με την Κούβα να έχει απελευθερώσει δεκάδες άτομα τα οποία οι ΗΠΑ χαρακτήριζαν πολιτικούς κρατούμενους και την Ουάσιγκτον να χαλαρώνει τους περιορισμούς για εμπορικές συναλλαγές με το κομμουνιστικό κράτος.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε και η απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των δυο κρατών, η οποία ήταν «κομμένη» από το 1999.