Νταβούτογλου: Θα απαντήσουμε με κυρώσεις στην Ρωσία «αν χρειαστεί» Uncategorized

Αχμέτ Νταβούτογλου

Απάντηση με κυρώσεις θα δώσει στην Ρωσία η Άγκυρα, «αν χρειαστεί» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί με το Ιράκ λόγω της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η εκεί παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη του κόμματός του AKP, στο κοινοβούλιο, προειδοποίησε για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε πάντως ότι η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Μόσχα.

Το Κρεμλίνο έχει επιβάλλει μια σειρά από κυρώσεις στην Τουρκία, που επηρεάζουν τις εισαγωγές προϊόντων, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16 στην συρο-τουρκική μεθόριο.

Αναφερόμενος παράλληλα στην κόντρα που έχει ξεσπάσει για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να μεταβεί στην Βαγδάτη το συντομότερο δυνατόν, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων είναι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν απηύθυνε ποτέ πρόσκληση για τέτοια συνδρομή και προειδοποιεί ότι θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ αν δεν αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις.

Ο Νταβούτογλου πάντως επιμένει ότι τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν μεταβεί στο Ιράκ, βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν στην προστασία κατά μιας πιθανής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πάνω από 2.000 άτομα έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο του βορείου Ιράκ και υποστήριξε ότι όσοι ερμηνεύουν την τουρκική παρουσία διαφορετικά, εμπλέκονται σε «εσκεμμένη πρόσκληση».

«Δεν αποσύρουμε το στρατό μας»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα αποστείλει άλλους στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν θα γίνει απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που ήδη βρίσκονται στα βόρεια της χώρας. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και ότι ο σκοπός της τουρκικής επιχείρησης είναι η συνδρομή στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων θα συνεχιστεί- όπως είπε- σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές.