Ο Τσίπρας στο εξωτερικό -Βλέπει Μέρκελ – Νταβούτογλου για το προσφυγικό Uncategorized

τσιπρας μερκελ

Αγώνας δρόμου, εντός και εκτός συνόρων, από την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες που θα βάλουν οριστικό φρένο στις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός, βρίσκεται από χθες βράδυ στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη διεθνή Διάσκεψη Δωρητών “Supporting Syria and the Region”, στην οποία και θα συζητηθούν το προσφυγικό και πώς ο εμφύλιος στη Συρία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προσφυγικές ροές.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν, τον Αλέξη Τσίπρα- μαζί με την ηγετική ομάδα του Μαξίμου που έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο-, να πραγματοποιεί και διμερείς επαφές κυρίως με την Γερμανίδα καγκελάριο. Και, βέβαια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στην “πενταμερή” με Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε, Φάινμαν και Τίμερμανς.

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη θεωρείται ότι “θα αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που έχουμε κατακτήσει, όχι μόνο στο επιχειρησιακό, αλλά και στο πολιτικό σκέλος” της διαχείρισης του προσφυγικού. Τουλάχιστον αυτό, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως η χώρα μας βρίσκεται στις συμπληγάδες μιας απρόθυμης ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις για ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μιας απρόθυμης Άγκυρας να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς πολλά διαπραγματευτικά όπλα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκρούσει πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και για… προσωρινή φιλοξενία, έναντι καθαρών δεσμεύσεων για διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής.

Προβληματισμός για τις εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει προβληματισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, αφού ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένει ορατός.

Μεγάλη, όμως, ανησυχία καταγράφεται για την γενικότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την πρώτη μη οικονομική κρίση στην ιστορία της και είναι “ανέτοιμη και με ιδεοληπτικές θέσεις στο εσωτερικό της”. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία η Αθήνα την καλεί να “σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση πατάει “γκάζι” για να παρουσιάσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Δηλαδή να έχει τουλάχιατον έτοιμα τα hotspots. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα ανέλαβε ο στρατός.!