«Βροχή» τα λουκέτα στο κέντρο της Πάτρας – «Ερήμωσαν» εμπορικοί δρόμοι Δυτική Ελλάδα

oldphotoslouketo1416827822

Μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας, και οι εικόνες μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν. Λουκέτο σε όλο ένα και περισσότερα καταστήματα, ερημώνοντας εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πώς κάθε ένα από αυτά τα μαγαζιά θα μπορούσε να είναι σκηνικό για το κλασικό θεατρικό έργο του Άρθρουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου».

Σε ολόκληρη την χώρα κάθε μέρα που περνάει και από ένας έμπορος βάζει λουκέτο στο μαγαζί του, αφήνοντας πίσω του χρέη, φοβισμένους πρώην εργαζόμενους και μια εικόνα ερήμωσης που χαρακτηρίζει ολόκληρες γειτονιές.

Οι συγκεκριμένες εικόνες προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς η κατηφόρα του εμπορίου συνεχίζεται και το φαινόμενο με τα συνεχόμενα λουκέτα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια του 2015 μεταφέρθηκε και στο 2016.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο “κόκκινο” βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις της Πάτρας, οι οποίες αν δεν αλλάξει άρδην το οικονομικό κλίμα, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα.

Το 2015 κατέβασαν ρολά τα περισσότερα καταστήματα της Πάτρας

Σύμφωνα με έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο της κρίσης. Το 2015 στην Πάτρα, τα περισσότερα καταστήματα έβαλαν λουκέτο, όμως όπως όλα δείχνουν η κατρακύλα συνεχίζεται και το 2016.

magazia_louketo_patra

Με νύχια και με δόντια κρατάμε τις επιχειρήσεις μας

Μιλήσαμε με καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, οι οποίοι δήλωσαν πώς με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο Α.Κ. έχει κατάστημα στην οδό Μαιζώνος, όπως ο ίδιος δηλώνει «Μέχρι τώρα δεν προλάβαινα να πληρώνω. Από δω και στο εξής δεν θα μπορώ να πληρώνω. Και τι να πρωτοπληρώσω. Ενοίκια, εφορία, έξοδα, φώτα, νερά, τηλέφωνα. Αναγκάστηκα να διώξω εργαζόμενους αφού το μαγαζί πλέον δεν τα βγάζει πέρα. Συν τοις άλλοις μας τσάκισε και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα βγάζαμε με το σταγονόμετρο χρήματα από τα ΑΤΜ των Τραπεζών».

Ο Θ.Σ. έχει ένα κατάστημα στην οδό Κορίνθου, το κατάστημα έχει περάσει τρεις γενιές, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο ίδιος. «Το κατάστημα μας κατάφερε να θρέψει τρεις γενιές τώρα με λύπη βλέπουμε πως θα αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο». «Μαζεύω χρήματα να ξεχρεώσω τα χρέη μου και αμέσως μετά θα το κλείσω», τα χρήματα δεν φτάνουν να καλύψουμε βασικές υποχρεώσεις για πρώτες ύλες, ΔΕΚΟ, και ασφαλιστικές εισφορές.

102 επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα μπήκαν στον πτωχευτικό κώδικα από το 2012 – 59 στην Πάτρα

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 1.940 επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς και της γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία, μετά από ερώτημα του βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη, από τις επιχειρήσεις αυτές:

534 πτώχευσαν
783 γύρισαν σε ενεργές
513 διεγράφησαν
54 παρέμειναν σε καθεστώς συνδιαλλαγής
51 σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης
Για πέντε εταιρείες δεν προσδιορίζεται αποτέλεσμα

Όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα:

Πρωτοδικείο Αγρινίου 22

Πρωτοδικείο Αιγίου 8

Πρωτοδικείο Αμαλιάδας 3

Πρωτοδικείο Ηλείας 4

Πρωτοδικείο Μεσολογγίου 6

Πρωτοδικείο Πατρών 59

4.500 έμποροι απειλούνται με έξωση

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Ρώρος, μιλώντας στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» περιέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας, τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρώρου, περίπου 4.500 επιχειρήσεις απειλούνται αυτή τη στιγμή με έξωση, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, ενώ 2.000 πατρινοί καταστηματάρχες βγήκαν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Υπάρχουν έμποροι που καθημερινά δεν κάνουν ούτε σεφτέ. Δίνουν μία παράταση, μήπως και κάτι γίνει, σε εορταστικές περιόδους, καρναβάλι και τα συναφή και αυξηθεί ο τζίρος τους για γλιτώσουν το λουκέτο. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, οι πατρινοί που μετέφεραν την έδρα της επιχείρησής του στη γειτονική Βουλγαρία είναι εκατοντάδες και σύμφωνα με τον κ. Ρώρο ξεπερνούν τους 350!