Μαξίμου: Ραντεβού με τους «σκληρούς» αγρότες της Νίκαιας υπό το φόβο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης Ελλάδα

τσιπρας αγροτες

Δειλά βήματα οπισθοχώρησης φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα των αγροτών, αφού διαπιστώνει ότι η μετωπική σύγκρουση, έχει μετατρέψει όλη την ελληνική ύπαιθρο σε «ναρκοθετημένη περιοχή» για κάθε υπουργό, βουλευτή ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποτολμά μια έξοδο από τα «ασφαλή» αστικά κέντρα.

Όμως πέρα από τις δυσκολίες στην κίνηση των στελεχών, κάθε μέρα που περνά με τους αγρότες στους δρόμους, η όποια οικονομική δραστηριότητα υπήρχε, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική παράλυση. Έτσι, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες θα στρέφονται εναντίον της κάτι που θα κάνει μη διαχειρίσιμο και εκτός έλεγχου το πρόβλημα του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Ενώ μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα το Μαξίμου διέρρεε σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να δει ξεχωριστά εκπροσώπους από το μπλόκο της Νίκαιας χθες ανακοινώθηκε ότι θα τους συναντήσει στις 10:30 σήμερα το πρωί.

Η στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί η κυβέρνηση ήρθε μόλις δύο εικοσιτετράωρα από το φιάσκο της συνάντησης της Δευτέρας με τους αγρότες των άλλων μπλόκων. Ο πρωθυπουργός θέλοντας να προλειάνει το έδαφος για την σημερινή συνάντηση, φρόντισε από το βήμα της Βουλής να εξαπολύσει επίθεση στους μέχρι προχθές συνομιλητές του που τον συνάντησαν στο Μαξίμου, λέγοντας πως προέβαλαν μεγάλες απαιτήσεις, ενώ αντίθετα είπε πως «στο μπλόκο της Νίκαιας νοιάζονται για την μικρομεσαία αγροτιά».

Βέβαια την όλη του προσπάθεια για την αλλαγή του κλίματος φαίνεται να δυσχεραίνει η χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους κατά τόπους εισαγγελείς να μεριμνήσουν έτσι ώστε οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί. Όμως, παρά τις επιλεκτικές επιθέσεις φιλίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους αγρότες σε πατρίκιους και πληβείους, τα μπλόκα στην Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα τις κλιμακώσουν ακόμη και με αποκλεισμούς κτηρίων εφοριών και τραπεζών αλλά και λιμανιών.

Τι θα ζητήσει το μπλόκο της Νίκαιας από τον Τσίπρα

Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κάστας Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας που εκπροσωπούν 69 μπλόκα συνολικά, θα βρίσκονται στη σημερινή συνάντηση, με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τους αγρότες τα πέντε αιτήματα τα οποία θα καταθέσουν στον κ. Τσίπρα θα είναι:

 1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
 2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
 3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
 5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Κλείνουν λιμάνια, εφορίες και τράπεζες σε Κρήτη και Μακεδονία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι Αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα της Κρήτης. Σύμφωνα με την διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου που έγινε χθες αποφασίστηκε ότι ο νέος γύρος κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 06.30 το πρωί, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου και από εκεί θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει και στα Χανιά, στο εκεί υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες. Στην ίδια συνάντηση επανέλαβαν την απόφαση τους ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά τους οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων χθες το απόγευμα, αποφάσισαν σήμερα να καταλάβουν την ΔΟΥ Ξάνθης καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, την Παρασκευή το κτίριο της πρώην Νομαρχίας και σημερινής Αντιπεριφέρειας Ξάνθης και την προσεχή Δευτέρα το Τελωνείο της Ξάνθης, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματοποίηση συναλλαγών με τους πολίτες αλλά και την πρόσβαση των υπαλλήλων στα γραφεία τους.

Επίσης αποφάσισαν ότι σήμερα, αύριο και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, η εθνική οδός Ξάνθης-Καβάλας στο ύψος της γέφυρας του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού θα παραμείνει ανοιχτή. Το Σαββατοκύριακο, προγραμματίζεται ωριαίος αποκλεισμός του συγκεκριμένου σημείου από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι.

Κλειστό εξακολουθεί να  παραμένει το Τελωνείο της Νυμφαίας από αγρότες της Ροδόπης ενώ ο κόμβος του Ιάσμου πάνω στη Εγνατία Οδό κλείνει καθημερινά από τις 5 έως και τις 9 το βράδυ.

Αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στον Ισθμό

Στο μεταξύ, άνοιξε από χθες το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό. Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για 33 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Η εικόνα στα μπλόκα

Καθηλωμένοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, έχοντας ωστόσο το βλέμμα τους στραμμένο στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και σε «ένδειξη καλής θέλησης δεν προβαίνουν σε αποκλεισμούς και άλλου είδους κινητοποιήσεις», όπως τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζεται ότι από τη Βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν μέλη των συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μαλγάρων και αυτά της Δυτικής Μακεδονίας και το Αμύνταιου.

Στο μεταξύ, από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ προκύπτει ότι όλες οι πλευρές και δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο «ελπίζουν και εύχονται σε καλά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση και εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στους συναδέλφους τους».

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

 • «Ελευθέρας» ενόψει του σημερινού ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν από χθες νωρίς το απόγευμα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα των Προμαχώνα, Μαλγάρων και αυτά στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο. Το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, θα αποφασιστεί μετά το πέρας της συνάντησης και στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που θα ακολουθήσουν στα μπλόκα τους.
 • Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.
 • Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου, με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «περιμένουμε τις εξελίξεις».
 • Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες ο κόμβος της Πορταριάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται έτσι μέσω Τρίγλιας και Πλαγίων για όσους έρχονται από τη Θεσσαλονίκης, και για αυτούς που κινούνται προς αυτήν από Κασσάνδρα και Σιθωνία, μέσω των Μουδανίων» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.
 • Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.
 • Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται προς το παρόν να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
 • Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 00:00.
 • Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Για αύριο έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στον κόμβο περί τα 200 τρακτέρ από τον κόμβο Αιγινίου, με σκοπό να αποκλειστεί και το άλλο ρεύμα επί της Εγνατίας οδού, Βέροιας-Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννης Καρακασίδης.
 • Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
 • Στον νομό Πιερίας, «ελευθέρας» δόθηκε και στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη και δεν προβλέπεται να υπάρξει αποκλεισμός, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια και λόγω της συνάντησης στην Αθήνα.
 • Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο κόμβος τελεί υπό επ αόριστον αποκλεισμό για τρίτη ημέρα σήμερα.
 • Καμία κινητοποίηση και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδή Μιντσιούδη να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, αλλά αυτό θα προκύψει σε συνάντηση μετά το διάλογο των συναδέλφων μας στην Αθήνα».

Τι αναφέρει η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη οι εισαγγελείς εφετών σε όλη την επικράτεια παραγγέλλονται να ασκήσουν ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και με τη συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών δυνάμεων να ανοίξουν τους δρόμους.

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».