Σουλτς: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία μπορούν να δεχθούν 80.000 πρόσφυγες από Ελλάδα-Ιταλία Κόσμος

σουλτς

Λίγο πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel, καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

«Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προχωρά ένα βήμα παραπέρα και προτείνει ότι Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να υποδεχθούν, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών.

«Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, την ώρα που η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου δέχονται πλέον με το σταγονόμετρο τη διέλευση αιτούντων άσυλο από τα σύνορά τους .