Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων Οικονομία

σταθακης

Στο τραπέζι προς συζήτηση παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και θα συζητηθούν σε νέο ραντεβού, που ορίστηκε για την Τρίτη. Ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ήταν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιριών διαχείρισης, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρίες.

Στην σημερινή ατζέντα βρισκόταν και το ζήτημα των χρεών των μεγάλων επιχειρήσεων με παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στο επίσης φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.