Η μεγάλη φυγή των προσφύγων από την Ειδομένη Ελλάδα

προσφυγες

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν τα σύνορα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

1.000 πρόσφυγες πέρασαν τον χείμαρρο

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από τον χείμαρρο που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το RT αναφέρει ότι ήδη 2.000 άτομα έχουν καταφέρει να περάσουν στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Reuters.

Κρατώντας σχοινιά και μεταφέρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, βοηθούν ο ένας τον άλλον να περάσουν στην απέναντι πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης.

Σκοπιανά ΜΜΕ: 600-700 πρόσφυγες μπήκαν παράνομα στη χώρα

Από την άλλη, ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της χώρας, στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στο σημείο

Στο χωριό Χαμηλό, στην περιοχή της Ειδομένης, παραμένουν έως και τώρα εκατοντάδες πρόσφυγες. Εκεί βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Παρόλα αυτά, ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή, παρά την κακοκαιρία, ακόμη και τώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στη γειτονική χώρα.

«Μάζεψαν» πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ με φορτηγά του στρατού

Σύμφωνα με το RT, η αστυνομία στην ΠΓΔΜ δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες που έχουν περάσει τα σύνορα. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρωσικό μέσο, «η αστυνομία και ο στρατός είναι ενήμεροι και έχουν παρέμβει».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη έχουν «μαζέψει» κάποιους από τους πρόσφυγες και τους έχουν τοποθετήσει σε φορτηγά του στρατού, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πού θα τους μεταφέρουν.

Διακίνησαν χαρτί

Αυτό που φέρεται να ξεσήκωσε τους πρόσφυγες είναι ένα χαρτί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Αυτό ανέφερε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Ανυπόφορη η Ειδομένη, στη βόρεια Ευρώπη υπάρχει ασφάλεια

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Δεν θέλουν να μείνουν σε κέντρο μετεγκατάστασης

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.