Προκαλεί ξανά ο Μπρέιβικ: Χαιρετά ναζιστικά και μηνύει τη Νορβηγία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης Κόσμος

breivik

Με ναζιστικό χαιρετισμό απευθύνθηκε ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία – στην πλειονότητά τους εφήβους – στο δικαστήριο που εκδικάζει την προσφυγή του κατά του κράτους, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Μπρέιβικ παρουσιάστηκε με ξυρισμένο το κεφάλι, σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και γραβάτα, στην αίθουσα του γυμναστηρίου της φυλακής Σκίεν, στη νότια Νορβηγία, στην οποία κρατείται – και μετατράπηκε για την περίσταση σε αίθουσα δικαστηρίου – ενώ γυρνώντας προς τους δημοσιογράφους, ύψωσε το δεξί του χέρι και χαιρέτησε, χωρίς να μιλήσει. Σημειώνεται ότι ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη εκφράσει το φόβο ότι θα χρησιμοποιήσει τη δίκη αυτή για τη διάδοση των ιδεών του.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους. Αρχικά τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο. Από την έκρηξή της σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, άνοιξε πυρ εναντίον μελών της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας συνολικά άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους.

Ο 37χρονος εξτρεμιστής καταδικάστηκε το 2012 σε κάθειρξη 21 ετών, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί εάν οι αρχές κρίνουν ότι παραμένει επικίνδυνος για την κοινωνία.

Ο ναζιστικός αυτός χαιρετισμός αποτελεί μια παραλλαγή του δικού του, τον οποίο είχε απευθύνει αρκετές φορές κατά τη δίκη του το 2012. Τότε έφερνε τη δεξιά του γροθιά στο στήθος και στη συνέχεια έτεινε το χέρι του. Για λόγους ασφαλείας, η δίκη αυτή διάρκειας τεσσάρων ημερών πραγματοποιείται στη φυλακή Σκίεν, νοτιοδυτικά του Όσλο.

Ο Μπρέιβικ, που έχει τεθεί υπό καθεστώς πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας και απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις, έχει προσφύγει εναντίον του κράτους για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που αντίκειται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Μπρέιβικ έχει στη διάθεσή του τρία κελιά: ένα για τη διαβίωσή του, ένα όπου μπορεί να μελετά και ένα τρίτο για να γυμνάζεται. Έχει επίσης μια τηλεόραση, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο) και μια κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Επίσης, μπορεί να ετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του και να πλένει τα ρούχα του.

Καθώς δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους – επίσης για λόγους ασφαλείας – συνομιλεί μόνο με τους φύλακες και με άλλους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

«Υπάρχουν περιορισμοί στις επαφές του με τον έξω κόσμο και ασφαλώς είναι πολύ αυστηροί γιατί αυτό είναι αναγκαίο. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς αποκλεισμένος από τους άλλους ανθρώπους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριους Έμπερλαντ, ο δικηγόρος που θα παραστεί στη δίκη εκπροσωπώντας το κράτος. Αντιθέτως, ο συνήγορος του Μπρέιβικ, ο Εϊστάιν Στόρβικ, είπε ότι ο πελάτης του υποβάλλεται «σε μόνιμη απομόνωση εδώ και περίπου πέντε χρόνια» και υφίσταται τις «συνέπειες» του γεγονότος αυτού.

Τα δύο πρώτα χρόνια τον Μπρέιβικ επισκεπτόταν μόνο η μητέρα του, η οποία όμως έχει πλέον πεθάνει.

Ο Μπρέιβικ κατηγορεί επίσης το κράτος ότι δεν σέβεται «τον ιδιωτικό βίο (…) και την αλληλογραφία του», γιατί λογοκρίνει τα γράμματά του. Οι αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την αλληλογραφία του επειδή θέλουν να τον εμποδίσουν να οργανώσει ένα «εξτρεμιστικό δίκτυο»…