Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Χρόνο ζητά η Ελλάδα Πολιτική

tousk

Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία συζήτησαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter ευχαρίστησε λίγες μέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, τις βαλκανικές χώρες που προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους, λέγοντας πως δεν ήταν μεμονωμένες ενέργειες, αλλά εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 χωρών της ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτάσεις της Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, με τον Τουσκ να αναλαμβάνει την οριστικοποίηση των λεπτομερειών πριν την επόμενη Σύνοδο, στις 17 – 18 Μαρτίου.

Απαντώντας του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε πως “ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βλακανίων”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα”.