Τηλεμαραθώνιος Τσίπρα και αναβάθμιση Μουζάλα Πολιτική

Τσιπρας Μουζαλας

Με την παραδοχή ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά και με την πεποίθηση ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ταχύτατα ό,τι χρειαστεί για την ουσιαστική αντιμετώπιση του Προσφυγικού, προσέρχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πεδίο της δράσης λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και ενώ ξεκινά νέο κύκλο επικοινωνίας με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

«Εχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει χθες απευθυνόμενος στον Ελληνα επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, όπως εξήγησε στον κ. Αβραμόπουλο, προχώρησε στη συγκρότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, εκτός απροόπτου, την Πέμπτη.

Τα βασικά κλειδιά, πάντως, για την εφαρμογή της συμφωνίας βρίσκονται στις δύο προϋποθέσεις που κατά τον κ. Τσίπρα θα εξασφαλίσουν ασφαλή πρόσβαση στο πεδίο των λύσεων. «Πρώτη προϋπόθεση είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια.

Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της να κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής αποστολής.

Απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η ενίσχυση της δομής της οποίας ηγείται ο Γ. Μουζάλας – ενισχυτικό δε της παραμονής του κ. Μουζάλα ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ τού να συνεχίσει την τιτάνια προσπάθεια στο τιμόνι της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν και δεν υπήρξε τελική απόφαση για το αν αυτονομηθεί από το Εσωτερικών η Μεταναστευτική Πολιτική, εντούτοις οι ίδιες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι μπορεί με Προεδρικό Διάταγμα να συγκροτηθεί νέα δομή με υπουργό Επικρατείας και δύο γενικές γραμματείες, για την πρώτη υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών και για την υποβολή αιτημάτων ασύλου αντίστοιχα. Στη Γενική Γραμματεία Ασύλου θα «κουμπώσει» και η ευρωπαϊκή βοήθεια (ανθρώπινο εξειδικευμένο προσωπικό) που για να λειτουργήσει απαιτείται άμεση νομική βάση, δηλαδή η κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν επίσης ότι για την παροχή ασύλου πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και να ενισχυθούν με προσωπικό οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, καθώς και Ειδικά Τμήματα στα Δικαστήρια για τον ταχύτατο έλεγχο με τη συμπαράσταση των εμπειρογνωμόνων.

Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας και την κάθε άλλο παρά μείωση των ροών από τα παράλια της γείτονος χώρας, ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Μάαρτεν Φερβέι και του γενικού γραμματέα Αμυνας, κ. Ταφύλη, έκανε σαφές ότι απαιτείται από όλους η εφαρμογή της συμφωνίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον Ολλανδό συντονιστή που όρισε ο κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να πιέσει την Τουρκία προς την κατεύθυνση εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.