Ο Ομπάμα στην Κούβα: Οι αμήχανες στιγμές και ο εκνευρισμός του Κάστρο Κόσμος

newego_LARGE_t_1101_54651054_type13145

Με στιγμές έντονης αμηχανίας αλλά και φανερού εκνευρισμού «διανθίστηκε» η χθεσινή συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο κατά την ιστορική επίσκεψη του αμερικανού προέδρου η οποία τερματίζεται σήμερα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα πίεσε την Κούβα να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων χθες κατά την ιστορική του επίσκεψη στο νησί που ηγείται από κομμουνιστικό καθεστώς, σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο ο οποίος έδειξε την οργή του και αντεπιτέθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για «υποκρισία».

Σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που ξεκίνησε με ανέκδοτα αλλά περιείχε και έντονες στιγμές αντιπαράθεσης, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Κάστρο για τον ανοιχτό διάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών αλλά πρόσθεσε ότι μια «πλήρης άνθιση» της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Κουβανός πρόεδρος απάντησε ότι καμία χώρα δεν πληροί όλα τα διεθνή δικαιώματα αλλά δεν ένιωθε άνετα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς σπάνια συμβαίνει να απευθύνονται οι δημοσιογράφοι σ’ αυτόν με ερωτήσεις σε μια χώρα όπου τα μέσα ελέγχονται από το κράτος. Η Κούβα, είπε, έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών. Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό, τη χρήση βίας από την αστυνομία και τη χρήση βασανιστηρίων στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών ήταν εμφανής, με τον Ομπάμα να νιώθει άνετα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ενώ ο Κάστρο αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε κουβανούς δημοσιογράφους που ήθελαν να του απευθύνουν ερωτήσεις. Ενώ προσπαθούσε να προσαρμόσει τα ακουστικά του με την μετάφραση από τα αγγλικά, ο 84χρονος ηγέτης μάλωσε τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι είχε συμφωνήσει να απαντήσει μόνο σε μια ερώτηση. Παρά την παρότρυνση με χιούμορ του Ομπάμα να απαντήσει σε δεύτερη ερώτηση, ο Κάστρο απάντησε, «Πόσες χώρες εφαρμόζουν και τα 61 ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρετε; Εγώ ξέρω. Καμία. Καμία», απάντησε.

Σε μια άλλη δύσκολη στιγμή, προς το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Κάστρο σήκωσε το χέρι του Ομπάμα στον αέρα για να σχηματίσει το σήμα νίκης με κλειστή παλάμη, αλλά ο Ομπάμα κράτησε την παλάμη του ανοιχτή.

Η Κούβα απελευθέρωσε 53 κρατούμενους τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε πολιτικούς κρατούμενους, ως μέρος της διπλωματικής προόδου το 2014, αλλά η Κουβανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης που αποτελείται από διαφωνούντες δηλώνει πως 79 άτομα κρατούνται ακόμα, μεταξύ των πάνω από 40 άτομα τα οποία συνελήφθηκαν σε ειρηνική πολιτική διαδήλωση. «Ο κατάλογος είναι εδώ, αν θέλουν να τον δουν»,είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελιζάρδο Σάντσες χθες. Ο κατάλογός του συμπεριλαμβάνει επίσης και οπλισμένους αντικυβερνητικούς μαχητές, φυλακισμένους αεροπειρατές, λιποτάκτες και κατασκόπους, αλλά ο Σάντσες διατείνεται ότι θεωρούνται πολιτικοί γιατί δεν τους έχει επιτραπεί πρόσβαση στην κανονική νόμιμη διαδικασία.

Ο Κάστρο ζήτησε την άρση του 54χρονου εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την επιστροφή στην Κούβα της κυριότητας της βάσης Γκουαντάναμο (που κρατεί με μίσθωση η Αμερική), ως προϋποθέσεις για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ομπάμα δεν απάντησε στην απαίτηση για το Γκουαντάναμο, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Κούβας. «Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν είμαι εντελώς σίγουρος», είπε, καθώς τον αντιμάχεται η ηγεσία των ρεπουμπλικάνων στο θέμα.

Στο μεταξύ, καμια δεκαριά μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες ή βρίσκονται σε σχετική διαδικασία με την Κούβα, ο Ομπάμα είπε ότι η Google θα παρέξει περισσότερη ασύρματη και ευρυζωνική κάλυψη στο νησί, ενώ η αμερικανική εταιρεία κρουαζιέρων Carnival ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από τις ΗΠΑ στην Κούβα μετά από μισό αιώνα και, μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες στο νησί.

«Πολύ σύντομα» αμερικανοί τουρίστες στην Κούβα

Το τουριστικό ρεύμα αμερικανών υπηκόων που θέλουν να επισκεφθούν την Κούβα μπορεί να ξεκινήσει «πολύ σύντομα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στην Αβάνα χθες.

«Είναι αναπόφευκτο, θα συμβεί», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News κατά την ιστορική του επίσκεψη στο νησί που ηγείται από κομμουνιστική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι απ’ ευθείας πτήσεις και οι επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένονταν να ξεκινήσουν σύντομα.

Υπό τους ισχύοντες αμερικανικούς κανονισμούς, οι περισσότερες επισκέψεις αμερικανών υπηκόων στην Κούβα αφορούν εκπαιδευτικές ή πολιτιστικές ανταλλαγές.

Το σημερινό πρόγραμμα του Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντήσει σήμερα Κουβανούς αντικαθεστωτικούς, ενώθα παρακολουθήσει και αγώνα μπέιζμπολ, μαζί με τον Ραούλ Κάστρο. Η ιστορική επίσκεψή του στην Κούβα, θα ολοκληρωθεί με μία ομιλία που θα είναι προσανατολισμένη στην ελπίδα για τη μελλοντική διαμόρφωση των διμερών σχέσεων.Μία ημέρα μετά με τους φραστικούς διαξιφισμούς με τον κομμουνιστή πρόεδρο της χώρας, ο Ομπάμα θα μιλήσει στους πολίτες της Κούβας από το κεντρικό θέατρο (Grand Theater) στην Αβάνα. Η ομιλία του, θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, σε όλο το νησί.

Η θητεία του προέδρου Ομπάμα λήγει τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο ίδιος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους ηγέτες κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις συναντήσεις αυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποστηρίξει την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με την οποία, ενδεχόμενη αποτυχία της Κούβας να σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων θα παρεμποδίσει την παρούσα θετική δυναμική, για την κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκου.

Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση της λίστας των ηγετών των ενώσεων και οργανώσεων, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα, ο Ομπάμα.

Η σημερινή συνάντηση του Ομπάμπα με τους αντικαθεστωτικούς στην Κούβα, υπογραμμίζει την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών. Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας άρχισε το 2014, ενώ τελικά οδήγησε στην (άλλοτε εξωπραγματική) προσγείωση του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) σε κουβανικό έδαφος.