Κοινωνικό μέρισμα: Θα δοθεί σε 200.000 μακροχρόνια ανέργους Ελλάδα

Σύνταξη Επίδομα

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα οριστικοποιηθούν οι κατηγορίες που θα ενισχυθούν από την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος – Το κοινωνικό μέρισμα θα ξεκινά από τα 500 ευρώ για τους άγαμους και θα φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους

Παρά το γεγονός ότι δεν οριστικοποιήθηκαν οι κοινωνικές κατηγορίες και τα ποσά που θα λάβουν από την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε σημερινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκε ότι κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν και περίπου 200.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Στην πρωινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι θα διατεθούν περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα στις κατηγορίες εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι.

Εκτός από τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την στήριξη των ανασφάλιστων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να ενισχυθούν και περίπου 200.000 μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε καν το επίδομα των 360 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Ακόμη 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την προσφορά πολύτιμης αρωγής σε αστέγους και 35 εκατ.ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση 68.000-70.000 ενστόλων με το εφάπαξ ποσό των 500 ευρώ. Προϋπόθεση για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι στρατιωτικοί, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στα σώματα ασφαλείας είναι ο μισθός που έλαβαν τον Ιανουάριο του 2014 να μην υπερέβη τα 1500 ευρώ ακαθάριστα χωρίς να υπολογίζονται πενθήμερα και εξαιρέσιμες.

Το «παζάρι» για τις κατηγορίες που θα λάβουν και το πώς θα διατεθεί το τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανδιανεμηθεί στους πολίτε θα συνεχιστεί μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Το κοινωνικό μέρισμα θα ξεκινά από 500 ευρώ για τους άγαμους και θα φτάνει μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ διαπιστώθηκε ότι λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει χρόνος γα περαιτέρω εξειδίκευση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και συμφωνήθηκε αυτά να καθοριστούν με λεπτομέρεια με κοινή υπουργική απόφαση που θα συνταχθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.