Βρέφος γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος Κόσμος, Υγεία

Εξιτήριο μετά από τρεισήμισι μήνες πήρε χθες ένα νεογέννητο κοριτσάκι από το Τέξας, το οποίο γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος.

Το βρέφος υποβλήθηκε σε λεπτή καρδιοχειρουργική επέμβαση αμέσως μετά την γέννησή του και για την προστασία του βγήκε πλέον από το νοσοκομείο φορώντας μία ροζ, προστατευτική «πανοπλία».
Το βρέφος γεννήθηκε με μία σπάνια νόσο που ονομάζεται εκτοπία καρδιάς, η οποία παρουσιάζεται σε μία ανά οκτώ εκατομμύρια γεννήσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι καρδιά βρίσκεται έξω από το στήθος και τα εννέα στα δέκα μωρά που την εκδηλώνουν είτε γεννιούνται νεκρά είτε πεθαίνουν εντός των πρώτων τριών ημερών από τη γέννησή τους.

Η Οντρίνα Καρδένας, όπως ονομάζεται, γεννήθηκε στις 15 του περασμένου Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα υποβλήθηκε σε λεπτή επέμβαση που διήρκεσε 16 ώρες και έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στις ΗΠΑ.

Πέντε εβδομάδες αργότερα, ενημέρωσαν τη μητέρα της πως είχε γλιτώσει τη ζωή της και τελικά χθες της επέτρεψαν να την πάρει για πρώτη φορά στο σπίτι.

Η μητέρας της, Άσλεϊ, είχε μάθει για τη νόσο του αγέννητου παιδιού της στον υπέρηχο της 16ης εβδομάδας. Οι γιατροί την είχαν ενημερώσει τότε πως είτε θα τερμάτιζε αμέσως την εγκυμοσύνη της, είτε θα άφηνε το μωρό να γεννηθεί εν γνώσει της πως είναι πολύ πιθανό να πεθάνει σε λίγες μέρες. Στο απίθανο, δε, ενδεχόμενο να ζούσε το μωρό, θα έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως για να τοποθετηθεί η καρδούλα του μέσα στον θώρακά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Οντρίνα θα χρειαστεί να κάνει μερικές ακόμη επεμβάσεις ώστε να διορθωθούν και άλλα λειτουργικά ελαττώματα που έχει η καρδιά της. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσουν λίγα χρόνια, ώστε να επουλωθούν τα υπάρχοντα τραύματα και να δυναμώσει αρκετά για να αντέξει τα νέα χειρουργεία.

Επίσης, για το υπόλοιπο της ζωής της θα πρέπει να εξετάζεται τακτικά από καρδιολόγο. Το σημαντικό είναι πάντως ότι η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και οι γιατροί της, με επικεφαλής την παιδοκαρδιολόγο δρα Carolyn Altman, ελπίζουν για το καλύτερο.

Πηγή : Web Only